No one could be left unmoved after listening to a performance of the Belgian/Flemish clarinettist Eddy Vanoosthuyse. Internationally praised by the press, this musician has gained worldwide recognition for his musical interpretation and the remarkable technical and musical qualities that are displayed therein. International Press

International Clarinets

Het clarinetchoir werd opgericht met als doel de studenten via het samenspel te leren ‘samenspelen’, te werken aan klankproductie en het mengen van de sound. Maar deze vorm van samenspel biedt ook mogelijkheden om de studenten technisch te trainen.

Door de verscheidenheid van instrumenten biedt het choir uiteraard ook mogelijkheden om de neveninstrumenten te leren kennen (Eb klarinet, alto klarinet, basklarinet, contra alto klarinet, contrabasklarinet).

Eddy Vanoosthuyse gebruikt het choir 100% als pedagogisch project, niet alleen het samenspel wordt bevorderd, maar hij geeft ook studenten de mogelijkheid om zich als solist te ontwikkelen. Het is uiteraard gigantisch moeilijk om als jonge musicus solokansen te krijgen. Vanoosthuyse laat, op verantwoorde wijze, arrangementen maken van diverse concerti (bv. Weber, Molter, Copland, Finzi, Seiber, ...) uit het grote repertoire. Op die manier geeft hij zijn studenten de kans om deze (onder zijn begeleiding) op concerten uit te voeren. Hij geeft hen trouwens ook die kans op hun bachelor- en master examen, waardoor die proef een bijkomend en speciaal cachet krijgt.

Gezien het ensemble is samengesteld uit studenten, wisselt het ensemble uiteraard ieder jaar van bezetting. Een aantal oud studenten blijven echter de groep vervoegen. Door de jaren heen hebben studenten uit 24 landen deel uit gemaakt van ‘The International Clarinets’. In het choir 2010 zitten 11 nationaliteiten (allen studenten).

Het choir omvat alle instrumenten uit de uitgebreide klarinetfamilie: Lab (Ab) klarinet, Mib (Eb) klarinet, Sib (Bb) klarinet, alto klarinet (Eb), basklarinet (Bb), contra alto klarinet (Eb), contrabasklarinet (Bb). Het volledige assistententeam werkt mee aan de concerten en opnames van de ‘International Clarinets’, waardoor de stimulering en opvolging van de studenten serieus wordt uitgebreid.

Paul Meyer, Eddy Vanoosthuyse et l’Orchestre philharmonique de Bruxelles dépassent les oppositions stylistiques pour nous offrir une belle entente inattendue. Ormer Corlaix France Musique